Birkaç aylık bir aradan sonra yeniden, yeni bir konuyla karşınızdayım. Ben yaklaşık iki yıldır "anime sever" sıfatına layık, sürekli ya anime izleyen, ya da manga okuyan birisi olarak animenin ne olduğunu herkesin bildiğini sanırdım ancak son zamanlarda kime bahsetsem "O dediğin nedir ki?" gibi tepkiler alıyorum.
Örneğin boş zamanlarımda yeteneksiz olmama rağmen bazı anime karakterleri çizmeye uğraştığım oluyor ve bu sırada ne çizdiğimi gören hemen "Çizgi film mi izliyorsun sen hala?" diyor. Doğal olarak bu duruma canım sıkıldı ve bende bildiğim ve araştırdığım kadarıyla bu anime neyin nesiymiş anlatayım.

Animenin öncüsü Osamu Tezuka'dır. Japonya'da "Anime Tanrısı" olarak bilinir. İlk olarak kısa, küçük animasyonlar çekmiştir ve onun izinden yürüyen sanatçılarla anime denilen bu stil ortaya çıkmıştır. Alanında en iyisi olan anime yönetmenlerinden birini örnek vermek gerekirse, bu da Hayao Miyazaki'dir. Ghibli adlı bir stüdyosu vardır ve şu an oğlu Goro Miyazaki Ghibli stüdyosunda onun izinden gitmektedir. Hayao Miyazaki'nin bazı yapımlarına örnek olarak, Yürüyen Şato, Gökteki Kale, Küçük Deniz Kızı Ponyo ve ödüle doymayan 2000 yapımı animesi Ruhların Kaçışı'nı örnek verebiliriz. Hayao Miyazaki, animeleriyle birçok Amerikalı animatörün de ilham kaynağı olmuştur.

Birçok animenin bir de mangası vardır ve zaten çoğunlukla bir animenin ilk mangası, daha sonra animesi yayınlanır. Manga, Japon çizgi roman türüdür. Yani ilk Japon çizgi romanı olan manga yayınlanır ve daha sonra bunun animasyon hali olan anime yayınlanır.
Ve tabii ki anime çizerlerine verilen ad da farklıdır. Anime çizerlerine "Otaku" denilir.

Bir fark da karakterlerin fiziksel özellikleridir. Genelde bacaklar uzun incedir ve özellikle gözler oldukça büyüktür. Yüzde hatlar çok belirgin değildir. Saç çizimleri oldukça farklıdır ve genelde burun ve ağızlar çok küçük olur.

Shounen: Aslında kızlara pek hitap eden türden sayılmasa da, son zamanlarda kızlar da bu tür animeleri izlemeye başlamıştır. Genelde fantastik olarak karşımıza çıkarlar ama temel unsur, savaştır. İki taraf arasındaki savaş anlatılır.
Shojo: İzleyici kitlesi genelde kızlardır. Kısaca bahsetmek gerekirse konu aşktır ve bu tür animelerde gözler belirgin şekilde büyük olur.
Chibi: İzleyici kitlesi genellikle çocuklardır ama biz buna çocukların izlediği anime türü yerine komedi de diyebiliriz. Birçok anime komedi içerir ama hepsi Chibi değildir. Zaten Chibi tarzında animeler de azdır.
Ecchi: Bu tarz animeler izleyici kitlesi olarak hem kız hem de erkek bir kitleye sahiptir. Gerek içindeki diyaloglarda, gerek yapılan esprilerde bazı cinsel unsurlar bulunur ama az sonra bahsedeceğim "Hentai" türü kadar aşırı olmaz.
Hentai: Ecchi türü hakkında yazdığım açıklamadan anlayacağınız gibi, tamamen 18 yaş ve üstü içeriklerle doludur. Kitlenin neredeyse tamamı erkektir ancak azınlıkta olarak kızlar da bulunur.
Bugünlük yazım bu kadar umarım beğenirsiniz...
Yararlandığım bazı siteler:
http://www.frmtr.com/anime-cizgi-eserler/317752-manga-anime-nedir.html
http://www.msxlabs.org/forum/anime-sanati/520-anime-nedir.html
http://www.frmtr.com/anime-cizgi-eserler/2751908-animenin-tarihi.html
Yararli olmus gercekten elinize saglik :) ben de anime ama daha con manga severim. Bu kadar ayrintili bilgiye sahip degildim :)
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim. Bir şeyler anlatabilmişsem ne mutlu bana. Mangalar da iyidir aslında onları ayrı bir başlık altında anlatmak istemiştim ancak manga bulmak pek kolay değil daha çok anime tercih ediliyor.
SilYorumunuz için teşekkürler.